Pergerakan pasaran matawang kini lebih dikaitkan dengan sentimen politik UK.

Menteri Luar UK, di bawah pimpinan Perdana Menteri, Theresa May meletak jawatan semalam sebagai tanda protes terhadap rancangan beliau untuk memelihara hubungan perdagangan dengan Kesatuan Eropah setelah Britain meninggalkan blok tersebut.

Setiausaha Luar, Boris Johnson meletak jawatan sejurus selepas perletakan jawatan Setiasuaha Brexit, David Davis, membangkitkan semangat dalam Parti Konservatif untuk merangka plot bagi menjatuhkan May. 

Ketidakpastian tersebut menyebabkan Sterling merosot kepada $ 1.3189 sebelum melakukan lantunan sedikit ke $ 1.3254.

Pasaran masih mengharapkan kemungkinan Bank of England akan menaikkan kadar pada bulan Ogos, tetapi krisis politik yang besar lebih cenderung untuk mengubahnya.

“Risiko politik yang semakin tinggi di rumah ditambah dengan ketidakpastian Brexit mungkin mendorong BOE untuk menundanya lagi untuk menormalkan dasar monetari pada 2018,” kata Lukman Otunuga, penganalisis penyelidikan di broker FXTM.

Berbanding sekumpulan matawang, dolar melonjak kepada 94.038 daripada paras terendah 93.713. Dolar juga naik sehingga 110.93 yen, dari paras 110.30, tetapi menghadapi rintangan yang kuat di atas 111.00.

Euro juga kembali berada di paras $ 1.1755, setelah mengaut keuntungan dengan paras tinggi tiga minggu sebanyak $ 1.1790 dalam dagangan semalam.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini