Pelabur asing mengurangkan pegangan mereka di Bursa Malaysia (FBMKLCI) bagi minggu ke-10 berturut-turut dari 2 Julai sehingga 6 Julai, menandakan coretan jualan mingguan terpanjang sejak September 2015.

MIDF Research berkata dalam laporan aliran dana mingguannya bahawa dana asing yang dijual RM704.3 juta dalam ekuiti minggu lalu, sedikit berubah daripada RM705.4 juta pada minggu sebelumnya.

Ini menjadikan aliran keluar kumulatif dari Malaysia setakat tahun ini kepada RM7.53 bilion, yang mengimbangi 75% daripada jumlah aliran masuk asing sebanyak RM10.33 bilion tahun lepas.

“Walau bagaimanapun, Malaysia masih mempunyai aliran keluar kedua yang paling rendah di antara 4 pasaran ASEAN yang kami pantau selepas Filipina pada asas tahunan,” kata MIDF.

Nilai dagangan harian purata asing merosot 26% ke bawah RM1 bilion.

Namun, pasaran runcit kekal sihat dan sedikit berubah dari minggu sebelumnya dengan purata nilai dagangan harian sebanyak RM807.7 juta

Jumlah jualan bersih asing dari hari Isnin hingga Khamis agak terkawal, daripada RM45 juta hingga kepada AS$100 juta.

Pada hari Jumaat, jualan asing melonjak kepada RM393.6 juta, tertinggi dalam sehari sejak 21 Jun, bersama rakan serantau lain Korea Selatan dan Filipina.

“Tidak syak lagi bahawa penyebab utama kejayaan utama Jumaat adalah disebabkan oleh retorik perdagangan AS-China di mana Amerika Syarikat mula mengaktifkan tarif 25% pada barang-barang Cina USD34b diikuti oleh langkah kerajaan yang kuat, “kata MIDF.

Tiga kaunter utama dengan aliran masuk tertinggi ialah Tenaga Nasional, Public Bank dan Genting Malaysia.

Manakala kaunter-kaunter yang mengetuai aliran keluar wang adalah Perbankan Malayan, perkhidmatan MyEG dan Top Glove Corp.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini