Harga minyak jatuh pada hari Isnin setelah bekalan dari Arab Saudi dan Rusia meningkat.

Niaga hadapan minyak mentah Brent berada pada $ 78.29 setong, turun 94 sen, bersamaan dengan 1.2% dari penutupan terakhir.

Niaga hadapan minyak mentah West Texas Intermediate turun 67 sen, bersamaan dengan 0.9% pada $ 73,48 per barel, setelah naik lebih dari 8% minggu lalu.

Harga di pasaran minyak fizikal juga lemah, dengan minyak mentah Dubai mencecah
$ 73.592 setong pada bulan Jun, turun dari $ 74.413 setong pada bulan Mei.

Tambah tekanan ke atas minyak, Presiden A.S. Donald Trump menulis dalam tweet pada hujung minggu bahawa Raja Arab Saudi, Raja Salman bin Abdulaziz Al Saud telah bersetuju untuk menghasilkan lebih banyak minyak.

White House kemudiannya memberikan respons ke atas tweet Trump, sambil berkata bahawa raja negaranya boleh menaikkan pengeluaran minyak, jika diperlukan.

Secara amnya, keluaran Arab Saudi meningkat sebanyak 700,000 tong sehari (bpd) dari bulan Mei serta menghampiri catatan 10.72 juta bpdnya dari November 2016.

Mengimbangi bekalan bekalan di tempat lain adalah pengeluaran Rusia, kata Kementerian Tenaga pada hari Isnin pada 11.06 juta barel pada bulan Jun, naik daripada 10.97 juta barel pada bulan Mei.

Pengeluaran di Amerika Syarikat juga meningkat sebanyak 30% dalam tempoh dua tahun yang lalu, kepada 10.9 juta bpd, bermakna tiga pengeluar minyak terbesar di dunia kini menghasilkan hampir 11 juta bpd setiap satu, memenuhi satu pertiga permintaan minyak global.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini