Isu yang berkaitan perdagangan bakal terus memacu sentimen pasaran pada minggu ini, setelah A.S. kelihatan bersedia untuk mengaktifkan tarif 25% terhadap $ 34 bilion dalam barangan China pada hari Jumaat. China pula merancang untuk membalas dengan tarif tersebut ke atas barangan dan pertanian A.S..

Tindakan kedua ekonomi tersebut telah mencetuskan kebimbangan bahawa Washington dan Beijing telah memasuki perang perdagangan yang signifikan serta dapat merosakkan pertumbuhan global.

Pada masa yang sama, terdapat beberapa news utama yang menjadi fokus pedagang.

#1 Konflik Perdagangan A.S.-China

Tarif A.S. pada $ 34 bilion barangan China dijadualkan berkuatkuasa pada hari Jumaat, kerana pentadbiran Trump cuba mengurangkan defisit perdagangan dan melindungi hak harta intelek.

Washington dan Beijing dilihat semakin meningkatkan konflik perdagangan terbuka selepas beberapa pusingan rundingan gagal menyelesaikan permasalahan A.S. terhadap dasar industri China, kekurangan akses pasaran di China dan defisit perdagangan AS $ 375 bilion.

#2 Laporan Pekerjaan A.S. (NFP) – Jumaat (8:30 malam)

Jabatan Tenaga Kerja A.S. bakal menerbitkan laporan gaji non-farm (NFP) bagi bulan Jun.

Penganalisa meramalkan bahawa data akan menunjukkan penyusutan pertumbuhan pekerjaan kepada 200,000, setelah menambah 223,000 peluang pekerjaan pada bulan Mei, sementara kadar pengangguran dijangka kekal pada 3.8%.

Pada asas tahunan, gaji dijangka meningkat 2.8%, lebih cepat daripada keuntungan 2.7% pada bulan Mei.

#3 Minit Mesyuarat Ahli Jawatankuasa FOMC –Jumaat (2:00 Pagi)

Rizab Persekutuan bakal mengeluarkan beberapa minit mesyuarat dasarnya yang terkini pada hari Jumaat, jam 2:00 pagi.

Bank pusat A.S. menaikkan kadar faedah sejajar dengan jangkaan setelah mesyuaratnya pada 13 Jun sekaligus menjadi kenaikan kadar kedua pada tahun ini.

Pengerusi The Fed, Jerome Powell berkata baru-baru ini bahawa rancangan kenaikan kadar secara beransur-ansur masih kukuh, menandakan bahawa kos pinjaman akan terus meningkat tahun ini meskipun ketidaktentuan pasaran baru-baru ini yang disebabkan oleh pertikaian perdagangan.

#4 Pengeluaran Perindustrian Jerman (Manufacturing PMI ) – Isnin
(3:55 Petang)

Jerman bakal menerbitkan data pengeluaran industri bagi bulan Mei dengan jangkaan peningkatan 0.4%, turun dari bacaan 1.0% pada bulan April.

Pengeluaran perindustrian Jerman telah menurun empat bulan berturut-turut berikutan ketidakpastian yang semakin meningkat mengenai syarikat-syarikat yang diketuai oleh perdagangan global untuk menilai semula rancangan pelaburan, menambah tekanan ke atas ekonomi berorientasikan eksport Jerman.

Politik juga menjadi tumpuan utama setelah masa depan politik Canselor Angela Merkel dikatakan terletak di tangan Kesatuan Sosial Kristian (CSU), ketika kepemimpinan parti Bavaria bertemu pada hari Ahad untuk memutuskan tentang penerimaan tawaran migrasi yang dibawa kembali dari Brussels.

#5 Data PMI United Kingdom – Isnin (4:30 Petang)

Satu tinjauan ke atas sektor pengeluaran dan perkhidmatan gergasi Britain dijadualkan pada hari Isnin jam 4:30 petang manakala PMI Perkhidmatan dijadualkan pada hari Rabu jam 4:00 petang waktu tempatan.

PMI yang berasingan bagi industri pembinaan adalah pada hari Selasa.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini