Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) berkata semalam bahawa ia akan menukar namanya kepada FGV Holdings untuk mengelakkan sebarang kekeliruan dengan anak-anak syarikatnya yang lain.

Pengerusi FGV, Datuk Wira Azhar Abdul Hamid memberitahu pemberita selepas mesyuarat agung tahunannya (AGM) bahawa firma itu juga akan menukar nama anak syarikatnya, yang mungkin mengambil masa lebih setahun dan menelan belanja kira-kira RM2 juta.

“Resolusi untuk mengubah nama dicadangkan kepada lembaga pada mesyuarat agung luar biasa (selepas AGM), dan diluluskan dengan pengundian 99 peratus yang memihak.
– Datuk Wira Azhar Abdul Hamid

Difahamkan seorang wakil dari Felda gagal dipilih semula sebagai pengarah dalam mesyuarat agung tahunan FGV semalam.

Sebelum ini, presiden dan ketua kumpulan FGV, Datuk Zakaria Arshad dan ketua pegawai kewangan kumpulan FGV, Ahmad Tifli Mohd Talha digantung berikutan urus niaganya dengan Safitex Trading LLC berikutan hutang terkumpulnya.

Zakaria, bagaimanapun, meneruskan tugasnya pada Oktober tahun lalu selepas siasatan dalam negeri telah dijalankan.

FGV disenaraikan di Bursa Malaysia pada Jun 2012 dengan kedudukan permodalan pasarannya berjumlah RM6.2 bilion pada 6 April tahun ini.

Para pemegang sahamnya sekarang ialah FELDA dengan 33% saham, Lembaga Tabung Haji, Kumpulan Wang Persaraan (KWAP), Koperasi Permodalan Felda Malaysia Bhd (KPF) dan kerajaan negeri Pahang.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini