Kesan tarif A.S. dan undang-undang pajakan yang lebih ketat bakal menjadi fokus utama bagi menentukan keputusan kadar faedah Bank of Canada untuk bulan Julai.

Namun, Gabenor Stephen Poloz tidak memberi petunjuk mengenai kenaikan mahupun pengekalan kadar tersebut kepada pasaran.

Pada masa yang sama, Poloz menyebabkan dolar Kanada didagangkan secara whipsaw ke paras rendah setahun sebelum pulih berikutan ucapan bernada dovish yang diberikan disusuli dengan kenyataan sidang media yang hawkish.

Poloz menjelaskan bahawa konflik perdagangan di antara Kanada dan Amerika Syarikat menekan pelaburan perniagaan tetapi ekonomi domestik masih berkapasiti penuh dan inflasi berada pada sasaran.

Beliau menambah bahawa terdapat sedikit ketidakpastian yang perlu dipertimbangkan, termasuk bagaimana kebimbangan perdagangan akan memulihkan pelaburan perniagaan, bagaimana peraturan gadai janji yang lebih ketat telah mempengaruhi pasaran perumahan penyejuk Kanada, dan kekerapan pengguna yang bertindak balas terhadap kenaikan kadar faedah.

Dolar Kanada melemah ke paras paling rendah lebih daripada setahun dengan C $ 1.3385 terhadap dolar selepas ucapan beliau pada jam 3 pagi tadi sebelum memperoleh semula keuntungan setelah beliau menyatakan janjinya terhadap kenaikan secara beransur-ansur semasa sidang media.

USD / CAD didagangkan pada C $ 1.3301 sehingga jam 10.30 pagi di sesi dagangan Asia hari ini.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini