Harga minyak mentah meningkat hari ini dipengaruhi oleh gangguan bekalan di Libya serta selepas pegawai A.S. berkata semua negara patut menghentikan import minyak mentah Iran bermula November ini.

Minyak mentah WTI bagi penghantaran pada bulan Ogos didagangkan pada $ 70.82 setong, naik 0.40% manakala Niaga Hadapan Minyak Mentah Brent bagi penghantaran pada bulan September, yang didagangkan di London, juga naik 0.29% pada $ 76.36 setong.

A.S. memberitahu negara sekutunya untuk mengurangkan import minyak mentah Iran kepada sifar bermula November ini, kata pegawai kanan Jabatan Negara semalam.

“Harga minyak melonjak semalaman selepas berita berkenaan,” kata Ketua Dagangan Asia Pasifik di firma pembrokeran OANDA, Stephen Innes.

Beliau turut memberi amaran “Libya akan terus menjadi titik kebimbangan yang penting dalam rantaian bekalan minyak”.

Sementara itu, pergelutan antara kerajaan rasmi dan penentang menjadikan pihak yang akan mengendalikan simpanan minyak Libya yang besar tidak jelas walaupun lewat petang semalam sumber berkata pelabuhan minyak Hariga dan Zueitina di timur Libya masih beroperasi seperti biasa – Reuters

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini