Dolar didagangkan sedikit kukuh berbanding matawang lain pada hari Selasa apabila pasaran kembali pulih setelah kenyataan oleh penasihat perdagangan White House, Peter Navarro membantu meredakan kebimbangan pelabur mengenai dasar perdagangan A.S.

Indeks dolar A.S., yang mengukur kekuatan greenback terhadap sekumpulan enam matawang utama, naik sehingga 0.94.00 setelah menamatkan sesi sebelumnya turun 0.24%.

Greenback telah ditekan lebih rendah susulan hasil Perbendaharaan A.S. jangka panjang merosot di tengah-tengah peningkatan keengganan risiko dalam pasaran kewangan.

Selain pertikaian perdagangan dengan China, Presiden Donald Trump, telah mengancam Kesatuan Eropah untuk mengenakan tarif pada kereta yang diimport dari blok itu.

Dolar bagaimanapun mencecah paras yang lebih rendah berbanding yen, dengan USD / JPY berada pada 109.63, jatuh ke paras terendah dua minggu sebanyak 109.36 pada hari Isnin.

Euro juga dilihat sedikit berubah, dengan EUR / USD pada 1.1699 manakala Sterling mengekalkan kedudukannya dengan GBP / USD berada pada 1.3281.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini