Harga emas bergelut pada dagangan hari Jumaat dan kekal berada pada paras terendah enam bulan setelah dolar jatuh dan ketegangan perdagangan berlarutan.

Hadapan emas Comex bagi penghantaran pada bulan Ogos turun 0.02% kepada
$ 1,270.30 per troy auns

Ketegangan di antara A.S. dan sekutunya berterusan, setelah India menyertai China dan Kesatuan Eropah dalam tindak balas tarif keluli dan aluminium. Sebagai pembeli terbesar badam, India menaikkan tarifnya pada badam A.S. sebanyak 20%.

Selain itu, Kesatuan Eropah juga mengenakan tarif kira-kira $ 3.4 bilion import A.S. pada hari Jumaat, termasuk motosikal, jus oren dan sos cranberry. Tarif yang dijangkakan telah menambahkan ketegangan apabila para pelabur bimbang akan konflik perdagangan global secara terang-terangan antara A.S. dan negara-negara utama yang lain.

Pedagang seringkali beralih kepada emas semasa ketidakpastian politik berlaku disebabkan oleh sifat safe havennya yang kebal dari kesan geopolitik tetapi emas kini dilaporkan bergelut di tengah-tengah risiko politik terkini akibat ketidakstabilan dolar.

 

Di tempat lain di Comex, niaga hadapan perak naik 0.51% kepada $ 16.410 per troy ounce manakala platinum meningkat 0.20% kepada $ 864.90 sementara palladium meningkat 0.60% kepada $ 951.30 satu auns. Niaga hadapan tembaga juga direkodkan naik 0.58% kepada $ 3.039 paun.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini