Bank of England mengekalkan kadar faedah pada hari Khamis, meningkatkan jangkaan bagi kenaikan kadar pada bulan Ogos setelah penggubal dasar menilai penguncupan ekonomi pada suku pertama adalah sementara.

Jawatankuasa Dasar Monetari BoE bercanggah pendapat di atas keputusan untuk mengekalkan kadar faedah tidak berubah pada 0.5% dengan tiga daripada sembilan ahli yang mengundi, berpihak kepada kenaikan suku tahun.

Gabenor BoE, Mark Carney mengatakan bahawa ekonomi dijangka melantun semula pada suku semasa setelah dilaporkan perlahan, menghampiri kemerosotan dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini.

Penguncupan tersebut menyebabkan BoE bertahan pada kenaikan kadar jangkaan bulan lalu dan mendorong para pelabur untuk mempertimbangkan semula jangkaan mereka tentang pertumbuhan kos pinjaman.

Pada mesyuarat bulan Mei, BoE berkata bahawa ia menjangkakan pertumbuhan ekonomi yang lebih kukuh sebelum ia bersedia untuk menaikkan kadar faedah, namun data ekonomi telah direkodkan bercampur.

Inflasi telah jatuh kepada pertumbuhan rendah manakala upah selama satu tahun sedikit susut, sebaliknya jualan runcit telah meningkat dan sektor perkhidmatan UK yang dominan menunjukkan tanda-tanda melantun semula setelah dilaporkan berkadar perlahan baru-baru ini.

Berikutan kenyataan tersebut, GBP / USD melakukan pivot di harga $ 1.31014 sebelum meneruskan kenaikan 109 pips ke paras $ 1.32131

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini