Negara-negara yang berkembang seperti Malaysia memerlukan perlindungan perdagangan yang berbeza dan, sementara Kuala Lumpur tidak bertentangan dengan perjanjian perdagangan seperti Trans Pacific Partnership, TPP mesti dirundingkan semula, kata Perdana Menteri Malaysia, Mahathir Mohamad, pada hari Isnin di persidangan antarabangsa Nikkei.

Beliau menyatakan di sidang antarabangsa Tokyo mengenai perjalanan asing pertamanya sejak pilihan raya bahawa ekonomi yang berbeza memerlukan peraturan yang berbeza untuk bersaing secara adil dengan negara gergasi seperti Amerika Syarikat dan China.

“Negara-negara kecil tidak dapat bersaing menerusi cara yang sama dengan negara-negara yang lebih besar,” katanya pada hari kedua lawatan tiga hari, di mana beliau akan mengintai pelaburan Jepun dan bertemu Perdana Menteri Shinzo Abe dan pegawai lain.

“Kami tidak sepenuhnya menentang TPP tetapi perlu dirundingkan semula … supaya negara-negara kecil akan berpeluang bersaing kerana mereka akan diberi kecacatan tertentu,” tambahnya.

Mahathir berkata idealnya akan menjadi pakatan perdagangan yang luas seperti Kaukus Ekonomi Asia Timur (EAEC) yang dicadangkan semasa pentadbiran beliau sebelum ini. Namun cadangan tersebut dibantah Amerika dan kali ini, A.S. tidak berkedudukan untuk menghalang perjanjian tersebut sekali lagi.

Kumpulan sedemikian juga berguna dalam menghadapi kekuatan ekonomi China yang melonjak.

Pada masa yang sama, lawatan Mahathir tersebut dilihat sebagai tanda perpindahan Malaysia dari China setelah kerajaan baru mengatakan bahawa beberapa syarikat China sedang disyaki digunakan untuk menutup skandal rasuah di dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang menyumbang kepada kejatuhan mantan PM, Najib Razak.

Beliau juga berkata Malaysia berharap dapat memulakan projek kereta kebangsaan baru, mungkin dengan bantuan dari Asia Tenggara, namun tidak memberikan butiran lanjut.

Proton milik kerajaan telah ditubuhkan pada tahun 1983 semasa pengunduran perindustrian dalam tempoh pertama Mahathir. Penguasaan pasaran domestiknya mencapai 74% satu dekad kemudian, namun Geely membeli 49.9% daripada pengeluar kereta bergelut pada tahun lepas, menandakan dorongan pertama pembuat kereta China ke Asia Tenggara.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini