AUD / JPY dilaporkan yang menurun pada hari Khamis, menandakan bahawa rally dari bacaan 30 Mei dengan 81.03 berkemungkinan telah kehilangan momentum.

Pada masa yang sama, kekuatan Yen boleh dikaitkan dengan kebimbangan pertemuan G7 pada hujung minggu ini yang mampu menyebabkan ketegangan perdagangan ketara.

Presiden Trump telah meningkatkan ketegangan pertikaian minggu lalu dengan mengenakan tarif import keluli dan aluminium ke atas rakan dagang utama seperti Kanada, Mexico dan Eropah.

Di samping itu, data China kekal menjadi fokus bagi Aussie dengan jangkaan menunjukkan bahawa lebihan dagangan mengecil kepada CNY 148.309 bilion pada bulan Mei daripada 182.80 bilion pada bulan April.

Yen mampu mencecah penawaran yang kuat, menolak AUD / JPY ke paras rendah jika China melaporkan lebihan perdagangan yang lebih besar dengan AS. Sementara itu, kebimbangan ketegangan perdagangan berkemungkinan akan surut dan AUD / JPY bakal kembali mengumpul momentum jika lebihan perdagangan China dengan AS jatuh dengan ketara.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini