Krisis politik Itali menimbulkan kebimbangan mengenai kuasa matawang tunggal Kesatuan Eropah, Euro yang diperkenalkan sejak lebih 16 tahun lalu.

Saham jatuh secara drastik pada hari Selasa manakala euro menjunam lebih rendah terhadap dolar dalam tempoh enam bulan setelah kerajaan populis mengatakan bahawa matawang lira bakal digunakan kembali untuk menggantikan euro sekaligus membimbangkan para pelabur.

1: Mengapakah Itali Menjadi Bualan Global ? 

Sebagai zon ketiga terbesar di dunia, Itali kini menjadi fokus setelah terlibat dalam perebutan kuasa diantara populis Euroskeptik (Pergerakan Bintang Lima (M5S) dan Liga) dan ahli politik pembentukan pro-EU.

Rakyat Itali telah menyuarakan ketidakpuasan mereka terhadap matawang euro yang menyebabkan kuasa membeli mereka berkurang. Pada masa yang sama, populis euroskeptik yang memenangi pilihanraya pada 4 Mac lalu mengatakan bahawa keanggotaan euro telah merosakkan kedaulatan Itali.

2 : Apakah Hujah Mereka ? 

Sebelum Itali menggunakan euro, ia mempunyai kuasa untuk menaikkan atau menurunkan kadar faedah yang mempengaruhi nilai matawangnya (iaitu Lira) serta daya saing ekonomi Itali.

Lira yang lebih murah menjadikan eksport Itali lebih murah di negara lain menjadikan ekonomi Itali kukuh. Namun di bawah sistem euro, Itali seperti semua ahli zon euro yang lain, tidak mempunyai kawalan ke atas kadar faedah, yang ditetapkan oleh Bank Pusat Eropah.

3 : Adakah Krisis Ini Sangat Runcing ? 

Krisis ini dinilai sangat runcing namun Itali tidak asing dengan golakan politik ekoran mempunyai 64 buah kerajaan sejak Perang Dunia Kedua.

4 : Apakah Isu Yang Dibangkitkan Dalam Krisis Ini ? 

Kedua-dua parti yang memenangi pilihan raya pada 4 Mac, Gerakan Lima Bintang dan Liga, telah menyatakan permusuhan terhadap peraturan yang mengawal Kesatuan Eropah 28 negara dan 19 ahli yang telah menerima pakai euro.

Pada masa yang sama, Presiden Sergio Mattarella dari Itali membantah pilihan menteri ekonomi mereka, Paolo Savona, yang merupakan pengarang bersama panduan untuk keluar daripada zon eropah.

Ekoran itu, pemimpin M5S, Luigi Di Maio mencabar Presiden Mattarella untuk serta pemimpin Liga Matteo Salvini menyatakan bahawa Jerman berada di belakang penggunaan kuasa veto presiden itu.

Mattarella berhujah bahawa perlu ada lebih banyak perdebatan umum jika Itali serius mempertimbangkan untuk meninggalkan euro. Percubaan untuk membentuk kerajaan kini tertangguh, dan pilihan raya baru telah dijadualkan.

Meskipun kedua-dua pihak kini mengatakan bahawa mereka tidak menjadikan meninggalkan euro tidak pernah sebagai agenda utama, kedua-duanya mempunyai rekod untuk keluar. Malahan, pilihanraya nanti bakal memberikan referendum bukan sahaja pada euro tetapi juga keahlian Itali di Kesatuan Eropah.

5 : Kesannya Kepada Pasaran Kewangan Global 

Pasaran saham dilaporkan sell-off secara drastik berikutan krisis itu manakala pasaran kewangan mempamerkan kebimbangan yang ketara dengan junaman bagi matawang utama terhadap dolar.

Pelabur yang bimbang mula menarik diri daripada pasaran dan beralih kepada aset safe-haven yang lebih menjamin.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini