Harga minyak mentah merosot pada Isnin, mencecah paras terendah dalam tempoh enam minggu setelah OPEC dan Rusia sedang mempertimbangkan untuk peningkatan pengeluaran bagi memenuhi kekurangan bekalan dari Iran dan Venezuela.

Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Minyak (OPEC) dan pengeluar bukan OPEC yang diketuai oleh Rusia telah mengatasi pengeluaran sebanyak 1.8 juta tong sehari untuk menaikkan harga minyak dan mengurangkan stok minyak global yang tinggi. Perjanjian tersebut bermula pada Januari 2017 serta dijangka tamat pada penghujung 2018.

OPEC dijadual mengadakan mesyuaratnya pada 22 Jun di Vienna.

Niaga minyak mentah A.S. jatuh ke paras terendah sejak 17 April kepada $ 65.80 setong sebelum berada di paras $ 66.67, turun 1.8%.

Niaga hadapan minyak mentah Brent merosot sebanyak 2.6% kepada $ 74.53 setong, paras terendah mereka dalam masa tiga minggu.

Pada masa yang sama, WTI dan Brent jatuh sekitar 4% pada hari Jumaat, setelah masing-masing turun sebanyak 6.4% dan 9.1% dari paras tertinggi pada awal Mei.

Penggali A.S. menambah 15 buah pelantar minyak minggu lepas, menjadikan kiraan jumlahnya kepada 859, angka tertinggi sejak Mac 2015, menekankan kebimbangan mengenai peningkatan output A.S.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini