Kesinambungan daripada artikel IMF semalam, admin nak sambung cerita tentang PBB atau lebih dikenali sebagai United Nations (UN). 

Secara amnya, Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dan Bank Dunia (WBG) adalah institusi dalam sistem PBB. Mereka berkongsi matlamat yang sama untuk meningkatkan taraf hidup di negara anggota mereka.

Pendekatan mereka untuk tujuan ini adalah pelengkap, dengan IMF memberi tumpuan kepada isu makroekonomi dan Bank Dunia menumpukan pada pembangunan ekonomi jangka panjang dan pengurangan kemiskinan.

 Apa itu PBB? 

Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) adalah sebuah organisasi antara kerajaan yang ditugaskan untuk menggalakkan kerjasama antarabangsa, mewujudkan dan mengekalkan ketertiban antarabangsa.

Organisasi itu ditubuhkan pada 24 Oktober 1945 selepas Perang Dunia II dengan tujuan untuk mencegah satu lagi konflik seperti itu. Awalnya, PBB mempunyai 51 negara anggota dan kini terdapat 193 negara anggota.

 Apakah Tujuan PBB ditubuhkan ? 

Organisasi ini dibiayai oleh sumbangan yang dinilai dan sukarela dari negara anggotanya. Objektifnya termasuklah mengekalkan keamanan dan keamanan antarabangsa, mempromosikan hak asasi manusia, memajukan pembangunan sosial dan ekonomi, melindungi alam sekitar, dan menyediakan bantuan kemanusiaan dalam kes-kes kebuluran, bencana alam, dan konflik bersenjata.

 Bagaimana IMF & WBG terlibat dalam sistem UN ? 

IMF dan WBG pada asasnya adalah dua organisasi yang berbeza malahan mempunyai mandat yang berbeza.

Ekoran objektif IMF dan WBG cenderung ke aras yang sama dengan UN, organisasi tersebut tidak terlepas daripada menjadi salah satu agensi bersama UNESCO, UNICEF dan lain-lain ke arah mempromosikan kestabilan ekonomi dan pertumbuhan ekonomi dunia.

Walaubagaimanapun, IMF dan WBG mempunyai struktur organiasi tersendiri selain menjadi sebahagian daripada UN.

Secara umumnya, IMF dan Bank Dunia adalah dua Institusi Bretton Woods, dibentuk pada tahun 1944. Terdapat banyak perkara yang sama dalam kedua organisasi antarabangsa ini. Kedua-duanya menyokong sistem kewangan dan ekonomi antarabangsa. Hampir semua negara di dunia adalah ahli kedua-dua organisasi ini.

 

 

 

 

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini