Mark Zuckerberg bersedia memberi keterangan sebelum Parlimen Eropah pada hari Selasa, dan Ketua Pegawai Eksekutif Facebook itu mungkin akan menghadapi persoalan yang sukar.

Keterangan yang bakal diberikan mungkin sedikit mencabar berbanding di Kongres bulan lalu. Selain itu, privasi data merupakan keutamaan yang lebih besar di Eropah, terutama minggu ini setelah Facebook mula menjadi fokus di Eropah.

Di samping itu, Kesatuan Eropah telah mengekang syarikat-syarikat berteknologi tinggi Amerika Syarikat berikutan isu privasi data selama bertahun-tahun.

Konflik utama Kesatuan Eropah dengan kerajaan Amerika Syarikat bermula pada tahun 2015, setelah EU menarik balik perjanjian perkongsian data disebabkan oleh diskriminasi media massa dan penyalahgunaan data peribadi oleh pihak berkuasa AS.

Peraturan Perlindungan Data Umum (GDPR) berkuatkuasa merentasi Kesatuan Eropah pada hari Jumaat, memperkenalkan peraturan yang lebih ketat mengenai privasi data.

Facebook telah mengubah dasarnya untuk mematuhi peraturan, tetapi penggubal undang-undang cenderung untuk menekan Zuckerberg mengenai isu itu. Tumpuan bakal diberikan terhadap ekuiti syarikat itu berdasarkan jawapan beliau di hadapan Parlimen hari ini.

1 KOMEN

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini