Harga minyak naik pada awal dagangan hari Isnin setelah berita mengenai ketegangan perdagangan di antara China dan A.S. menyusut.

Minyak mentah WTI bagi penghantaran pada bulan Jun didagangkan pada $ 71.90 setong setelah naik 0.74% manakala Niaga Hadapan bagi minyak mentah Brent untuk penghantaran pada bulan julai, didagangkan pada $ 79.09 setong setelah naik 0.74% di London.

Ketegangan perdagangan di antara dua ekonomi terbesar itu surut setelah mereka bersetuju untuk menggugurkan ancaman taarif mereka ketika mereka membuat satu perjanjian perdagangan yang lebih luas, kata Setiausaha Perbendaharaan A.S., Steven Mnuchin. 

Harga minyak melonjak lebih daripada 70% berbanding tahun lalu memandangkan permintaan meningkat dengan kukuh manakala pengeluaran telah disekat oleh Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC), yang diketuai oleh Arab Saudi, dan pengeluar lain termasuk Rusia.

Di samping itu, Kontrak Hadapan WTI Minyak Mentah Shanghai  bagi penghantaran bagi bulan September turun 0.27% kepada 483.50 yuan, bersamaan dengan $ 75.63 setong.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini