Harga emas jatuh pada hari Isnin setelah Setiausaha Perbendaharaan A.S., Steven Mnuchin berkata pada hari Ahad bahawa ketegangan perdagangan di antara China dan A.S. kini susut.

Niaga hadapan emas bagi penghantaran pada bulan Jun di bahagian Comex New York Mercantile Exchange turun $ 3.9, bersamaan dengan 0.3% kepada $ 1,287.4 per troy auns.

Di samping itu, dolar didagangkan lebih tinggi berbanding matawang utama lain di Asia, mencecah paras baru yang lebih tinggi pada tahun ini.

Indeks dolar A.S. yang mengukur kekuatan greenback berbanding sekumpulan enam matawang utama berada pada 93.79, naik 0.21% sekaligus menjadi catatan tertinggi sejak pertengahan Disember tahun lepas.

Dolar meningkat setelah China dan A.S. bersetuju untuk menghentikan pengimplimentasi taarif import punitif. Perunding China dan Amerika menubuhkan rangka kerja untuk menangani ketidakseimbangan perdagangan.

Dalam perdagangan logam berharga lain, niaga hadapan perak jatuh 0.4% kepada $ 16.390 satu troy ounce, dan platinum berjangka jatuh 0.5% kepada $ 882.7 auns.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini