Pengurus dana teratas bertaruh terhadap Warren Buffett mengenai kedudukan besar dalam UnitedHealth (UNH), Anthem (ANTM) dan penanggung insurans kesihatan lain.

Di samping itu, Berkshire Hathaway milik Buffett (BRKB) mempunyai lebih dua kali ganda kepentingannya dalam industri perubatan generik, Teva Pharmaceutical (TEVA). Ia juga mengesahkan bahawa pemegang saham kedua terbesar di Apple (AAPL) menjadi miliknya.

Dalam pemfailan SEC memperincikan pegangan stok yang disenaraikan di AS pada 31 Mac, syarikat itu menyatakan bahawa ia memiliki kira-kira 40.5 juta penerimaan deposit Teva American yang bernilai kira-kira $ 693 juta, meningkat daripada 18.9 juta ADR yang bernilai $ 358 juta pada suku sebelumnya.

Pada masa yang sama, saham penginsurans kesihatan merosot setelah Buffett, Jeff Bezos (Amazon), dan Jamie Dimon (JPMorgan Chase) mengumumkan pada bulan Januari bahawa usaha sama terhadap pengurangan kos penjagaan kesihatan A.S. bakal dilaksanakan.

“Kami mahu pekerja kami mendapatkan perkhidmatan perubatan yang lebih baik dengan harga yang lebih murah,” kata Buffett pada mesyuarat pemegang saham tahunan Berkshire awal bulan ini.

 

 

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini