Harga minyak naik lebih daripada 2% pada hari Rabu setelah Brent melonjak ke paras tinggi 3-1 / 2 tahun, setelah Presiden A.S. Donald Trump menarik diri daripada perjanjian nuklear dengan Iran.

Trump menarik Amerika Syarikat keluar daripada perjanjian nuklear antarabangsa dengan Iran yang dipersetujui pada akhir tahun 2015, meningkatkan risiko konflik di Timur Tengah dan menimbulkan ketidakpastian mengenai bekalan minyak global.

Oleh yang demikian, niaga hadapan minyak mentah Brent naik ke paras tertinggi $ 76.75 setong, tertinggi sejak November 2014 disusuli oleh niaga hadapan minyak mentah West Texas Intermediate (WTI) yang naik $ 1.61 setong, bersamaan dengan 2.3% kepada $ 70.67 setong.

Di China, pembeli tunggal terbesar minyak Iran, niaga hadapan minyak mentah Shanghai mencecah paras tertinggi dalam dolar sejak dilancarkan pada akhir Mei, kepada sekitar $ 73.25 setong.

“Peristiwa yang menjadi fokus adalah Presiden Trump yang membatalkan perjanjian nuklear yang dipersetujui dengan Iran pada tahun 2015. Oleh itu, sekatan mungkin dikenakan ke atas Iran, yang akhirnya bakal menjejaskan eksport minyak Iran,” kata William O’Loughlin, penganalisis pelaburan di Rivkin Securities Australia.

Iran muncul semula sebagai pengeksport minyak utama pada tahun 2016 setelah sekatan antarabangsa terhadapnya ditarik balik sebagai balasan kepada program nuklear Iran, dengan eksport Aprilnya berada di atas 2.6 juta tong sehari.

Ini menjadikan Iran pengeksport minyak mentah ketiga terbesar dalam Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC), di belakang Arab Saudi dan Iraq.

Pembatalan perjanjian tersebut secara tidak langsung bermakna Amerika Syarikat mungkin akan mengenakan sekatan terhadap Iran selepas 180 hari, melainkan jika perjanjian lain dicapai sebelum itu.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini