Dolar naik ke paras tertinggi enam hari berbanding yen pada hari Rabu setelah harga minyak mentah melonjak sekaligus menolak hasil Perbendaharaan ke paras lebih tinggi selepas Presiden A.S. Donald Trump menarik diri daripada perjanjian nuklear antarabangsa dengan Iran.

Dolar A.S. juga memperoleh keuntungan terhadap euro berikutan kebimbangan mengenai kegawatan politik Itali. Pada masa yang sama, dolar adalah 0.3% lebih tinggi pada paras 109.480 yen setelah mencecah 109.640, tertinggi sejak 3 Mei.

Indeks dolar juga mengalami kenaikan berbanding sekumpulan mata wang utama ke paras tinggi 93.206.

Pengukuhan matawang A.S. diteruskan setelah hasil Perbendaharaan jangka panjang melonjak mencapai bacaan tinggi dua minggu disertai oleh pengukuhan harga minyak mentah yang mencatat kenaikan daripada 2% ke paras tertinggi sejak November 2014.

Nota Hasil Perbendaharaan 10 tahun adalah 2 mata asas lebih tinggi kepada 2.989%.

Pada masa yang sama, Trump pada hari Selasa menarik diri daripada perjanjian nuklear antarabangsa dengan Iran, meningkatkan risiko konflik di Timur Tengah, menjejaskan sekutu Eropah dan menimbulkan ketidakpastian mengenai bekalan minyak global.

Berikutan itu, Euro turun 0.05% kepada $ 1.1857 setelah mencecah paras rendah $ 1.1838 semalaman, yang paling lemah sejak Disember 22.

 

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini