Berkshire Hathaway Inc (NYSE: BRKa) membeli 75 juta saham tambahan Apple Inc (NASDAQ: AAPL) dalam tiga bulan pertama tahun ini, Ketua Pegawai Eksekutif, Warren Buffett memberitahu CNBC pada hari Khamis terhadap pengukuhan pertaruhannya pada pembuat iPhone.

Pelaburan awal Berkshire di Apple adalah kecil, menunjukkan bahawa ia dilaksanakan oleh salah seorang timbalan pelaburan Buffett namun, dengan pembelian saham terkini, ia telah berkembang menjadi 240.3 juta saham yang bernilai $ 42.5 bilion.

Pelabur jutawan tersebut baru-baru ini menjual pelaburan yang tidak berjaya dalam Mesin Perniagaan Antarabangsa- IBM Corp (NYSE: IBM), pada masa yang sama membeli saham Apple.

Berkshire berkata pada bulan Februari bahawa saham Apple di Berkshire meningkat sekitar 23% sejak akhir bulan September kepada kira-kira 165.3 juta saham.

Buffett telah memuji Ketua Eksekutif Apple, Tim Cook dan mencadangkan bahawa beliau melihat Apple lebih kepada sebuah syarikat pengguna.

Walaubagaimanapun, terdapat juga sebab lain untuk pelaburan tersebut dilaksanakan iaitu kedudukan tunai Berkshire.

Berkshire telah lebih dari dua tahun sejak pengambilalihan utama, dan Buffett berkata dalam surat tahunannya bahawa beliau mahukan satu atau lebih pengambilalihan bukan insurans yang besar untuk membantunya mengurangkan $ 116 bilion tunai Berkshire.

Membeli Apple merupakan salah satu jalan penyelesaian yang menguntungkan meskipun Buffett cenderung membeli seluruh syarikat daripada stok mereka.

Apple melaporkan keuntungan pendapatan sebanyak $ 61.1 bilion untuk suku Mac, meningkat daripada $ 52.9 bilion pada tahun lalu sekaligus menjanjikan $ 100 bilion dalam pembelian semula saham tambahan.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini