Rizab Persekutuan (The Fed) telah mengekalkan kadar faedah pada hari Rabu, bertepatan dengan jangkaan, dengan memberi isyarat bahawa inflasi hampir mencapai target 2%, sekaligus meningkatkan keyakinan jangkaan kenaikan kadar pada mesyuarat seterusnya di bulan Jun.

Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) telah mengekalkan kadar faedah semalaman tidak berubah pada 1.75% pada akhir mesyuarat polisi dua hari.

The Fed telah menaikkan kadar suku tahunan serta menjangkakan kenaikan dua kadar pada tahun ini.

“Jawatankuasa menjangkakan bahawa keadaan ekonomi bakal berubah secara beransur-ansur”, kata The Fed dalam satu kenyataan. “Inflasi pada asas 12 bulan dijangka menghampiri objektif 2% dalam jangka masa sederhana.”

Tinjauan The Fed terhadap inflasi menjadi tumpuan setelah data awal minggu ini menunjukkan bahawa ukuran inflasi The Fed, indeks harga pengeluaran utama (PCE) utama tidak termasuk makanan dan tenaga, meningkat 1.9% dalam 12 bulan sehingga bulan Mac, sedikit rendah daripada sasaran 2% The Fed.

Aktiviti ekonomi bakal berkembang pada kadar sederhana dalam jangka masa sederhana, kata the Fed, menegaskan bahawa risiko terhadap prospek ekonomi dilihat seimbang.

Menjelang laporan gaji nonfarm pada hari Jumaat, The Fed menyatakan keyakinan dalam pasaran buruh, dengan jangkaan bahawa pasaran pekerjaan bakal terus kukuh.

Pasaran buruh telah mengumpul momentum dalam beberapa bulan kebelakangan ini berikutan data minggu lalu yang menunjukkan bahawa upah dan gaji merekodkan peningkatan terbesar mereka dalam tempoh satu dekad pada suku pertama.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini