Saham Eropah dilaporkan meningkat, dengan sasaran untuk mengakhiri bulan April dengan keuntungan.

Indeks STOXX pan-Eropah meningkat 0.1% manakala DAX Jerman meningkat 0.3%, disokong risiko pelabur yang bertambah baik berikutan ketegangan antara Korea Selatan dan Korea Selatan merosot serta pengumuman keuntungan pendapatan syarikat menyampaikan yang kukuh.

Di Eropah, fokus kini tertumpu kepada Sainsbury (L: SBRY), yang sahamnya naik 20% setelah peruncit bersetuju dengan penggabungan 13.3 bilion pound dengan ASDA Walmart.

Morrisons dan Marks & Spencer juga jatuh kepada 0.7% daripada 0.6%. Carrefour dari Perancis (PA: CARR) bagaimanapun naik 0.4%, manakala Casino naik 0.9%.

Dalam berita perjanjian lain, saham Deutsche Telekom naik 1.5% setelah firma Jerman memenangi perjanjian $ 26 bilion untuk menggabungkan T-Mobile US dan Sprint.

Pada masa yang sama, kumpulan pengiklanan terbesar di dunia, WPP (L: WPP) melonjak 9% setelah melaporkan jualan ramalan dalam hasil pertamanya Martin Sorrell.

Secara amnya, saham kewangan, yang paling sensitif terhadap minat risiko pelabur, adalah pemacu terbesar pergerakan STOXX eropah.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini