Harga Bitcoin melonjak pada hari Isnin berikutan berita bahawa Perancis memotong cukai matawang digital sebanyak 50%.

Bitcoin didagangkan pada $ 9,370.4.9 pada pertukaran Bitfinex setelah naik 1.1% berbanding sehari sebelumnya.

Ethereum, matawang kripto kedua terbesar di dunia oleh market cap juga naik 4.9% ke paras $ 533.68 pada pertukaran Bitfinex disusuli oleh token XRP yang naik lebih tinggi kepada $ 0.85850 setelah melonjak 2.6% pada pertukaran Poloniex.

Pada masa yang sama, Litecoin menambah 0.9% kepada $ 151.67.

Matawang kripto kini dikenakan cukai sebanyak 19% di Perancis, jauh lebih rendah berbanding dengan cukai dahulu sementara keuntungan kini dikategorikan sebagai “Movable Property.”

Laporan bahawa Iran yang menubuhkan matawang kripto berasaskan blokchain sendiri juga mendapat perhatian, setelah bank pusat negara mengharamkan perdagangan bitcoin.

“Minggu lalu dalam satu mesyuarat bersama yang bertujuan untuk meneroka kemajuan projek itu, diumumkan bahawa model percubaan sudah siap,” kata Mohammad Javad Azari-Jahromi, Menteri Penerangan Teknologi Maklumat dan Komunikasi.

Azari-Jahromi kemudian menyatakan bahawa larangan bitcoin Iran tidak bermakna negara itu benar-benar menentang matawang digital, dan menegaskan bahawa larangan Bank Sentral tidak meliputi matawang kripto tempatan.

 

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini