Bank of Japan (BOJ) mengekalkan kadar faedah jangka pendek utamanya pada -0.1% pada mesyuarat April 2018, bertepatan dengan jangkaan. Penggubal dasar juga mengekalkan sasaran hasil bon kerajaan selama 10 tahun sekitar 0%.

Kadar faedah di Jepun berpurata kira-kira 2.84% dari tahun 1972 sehingga 2018, mencapai peras tertinggi dengan 9% pada bulan Disember 1973 dan memegang rekod rendah pada -0.10% pada bulan Januari 2016.

Berikutan itu, pasangan USD/JPY turun ke paras 109.155.

Mesyuarat itu juga menandakan ulang tahun kelima sejak Gabenor Haruhiko Kuroda, yang dilantik semula untuk tempoh lima tahun lagi, mengerahkan program pembelian aset yang besar untuk mengelakkan Jepun daripada deflasi dan mempercepatkan inflasi kepada matlamat 2%.

“BOJ mengawal hasil Jepun dengan baik dan saya tidak fikir ia akan berubah akibat keuntungan hasil A.S.,” kata Mari Iwashita, ketua ekonomi pasaran di Daiwa Securities.

“Sekiranya kadar A.S. terus meningkat, ia mungkin memberi tekanan ke atas hasil Jepun, namun bagi BOJ, itu jauh lebih sedikit daripada kenaikan yen yang meletakkannya di bawah tekanan untuk memudahkan pengukuhannya,” tambah Mari.

Pembelian bon BOJ yang besar telah mengekalkan hasil bon Jepun stabil, meskipun penanda aras 10 tahun hasil Perbendaharaan A.S. melonjak melebihi 3% buat pertama kalinya dalam empat tahun.

Penggubal dasar Jepun umumnya berpihak kepada yen yang lemah kerana ia menyebabkan eksport negara menjadi kompetitif di luar negara. Ia juga meningkatkan kos import serta berfungsi untuk mempercepatkan kadar inflasi.

Pada masa yang sama, ekonomi Jepun melonjak 1.6% secara tahunan pada suku Oktober-Disember, keuntungan suku keempat beruturt-turut berikutan permintaan global dan perbelanjaan modal yang menggalakkan.

Walaubagaimanapun, inflasi pengguna teras berada pada 0.9% pada bulan Mac, jauh di bawah sasaran BOJ berikutan pertumbuhan gaji yang perlahan.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini