Saham Facebook Inc meningkat pada hari Rabu setelah rangkaian sosial tersebut melaporkan kenaikan 63% keuntungan secara mendadak disusuli oleh peningkatan pengguna dengan tanda bahawa perniagaan tersebut tidak terkesan oleh skandal berhubung penyalahgunaan data peribadi.

Pendapatan suku pertama syarikat tersebut naik 49% kepada $ 11.97 bilion, mengatasi unjuran purata penganalisis $ 11.4 bilion. Dalam satu kenyataan hari ini, Facebook berkata bahawa kini ia mempunyai 1.45 bilion pengguna harian, bertepatan dengan anggaran mengenai langkah utama penglibatan ini. Berikutan itu, saham melonjak lebih daripada 5% pada dagangan selanjutnya.

Facebook berkata bahawa pengguna aktif bulanan pada suku pertama meningkat kepada 2.2 bilion, meningkat sebanyak 13% berbanding tahun sebelumnya.

Saham Facebook melonjak setinggi paras $ 168.20 setelah kekal tidak berubah pada
$ 159.69 dalam perdagangan New York.

Secara amnya, pendapatan bersih pada suku pertama Facebook naik 63% kepada $ 4.99 bilion, bersamaan dengan $ 1.69 sesaham, mengatasi jangkaan penganalisis yang mensasarkan $ 1.35 sesaham.

Perbelanjaan modal juga mencapai paras $ 2.81 bilion pada suku tersebut apabila Menlo Park, Facebook yang berpangkalan di California meningkatkan perbelanjaannya bagi mengawal keselamatan, kandungan video dan teknologi baru. Syarikat tersebut juga berkata bahawa ia meningkatkan program pembelian balik saham sebanyak $ 9 bilion.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini