Harga matawang kripto susut pada hari Khamis manakala laporan mengenai Ketua Pegawai Eksekutif Nasdaq yang menyuarakan sokongan terhadap syiling digital menjadi tumpuan pasaran. Di samping itu, Wisconsin kini sedang mempertimbangkan untuk menerima Bitcoin bagi urusan derma.

Bitcoin didagangkan pada paras $ 8,860.5 di pertukaran Bitfinex setelah turun 5.74% berbanding sehari sebelumnya manakala Ethereum, kriptografi kedua terbesar di dunia oleh market cap turut turun 5.43% p kepada $ 621.74 di pertukaran Bitfinex.

Pada masa yang sama,token XRP Ripple jatuh sebanyak 5.08% kepada $ 0.80275 pada pertukaran Poloniex disusuli oleh Litecoin yang susut 5.49% kepada $ 145.93.

Ketua Pegawai Eksekutif Nasdaq, Adena Friedman mengeluarkan kenyataan bahawa Nasdaq terbuka untuk melancarkan pertukaran matawang digital di masa depan setelah persekitaran pengawalseliaan berubah.

Malahan, laporan mengenai pegawai etika Wisconsin di A.S. yang mempertimbangkan untuk menerima sumbangan politik dalam bitcoin dan matawang digital lain turut menjadi fokus. Langkah ini menimbulkan kebimbangan mengenai ketidaktelusan dalam derma serta melibatkan turun naik kadar pertukaran.

Hal tersebut berlaku setelah kerajaan persekutuan, Montana dan Washington, D.C., telah membenarkan sumbangan kempen melalui bitcoin, sementara kebanyakan negara A.S. yang lain masih tidak memberi sepenuh kepercayaan mereka dalam menerima kriptografi sebagai sumber derma.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini