Harga emas dilaporkan meningkat pada awal dagangan sesi Asia hari Khamis setelah dolar berundur meskipun hasil perbendaharaan A.S. 10 tahun meningkat.

Niaga hadapan emas bagi penghantaran pada bulan Jun di bahagian Comex New York Mercantile Exchange naik $ 2.20, bersamaan dengan 0.17% kepada $ 1,325.00 per troy auns.

Sementara indeks dolar A.S. yang mengukur kekuatan dolar A.S. berbanding sekumpulan enam matawang utama yang lain berada pada paras 90.96 setelah turun 0.08%.

Aset dalam denominasi dolar seperti emas sangat sensitif terhadap pergerakan dolar di mana keuntungan dalam dolar menjadikan emas lebih mahal bagi pemegang matawang asing dan dengan itu mengurangkan permintaan terhadap logam berharga.

Pada masa yang sama, Presiden Korea Selatan, Moon Jae-in akan bertemu dengan rakan sejawatannya dari Korea Utara Kim Jong-un pada hari Jumaat, sekaligus menjadi fokus utama dunia mengenai bagaimana hubungan geopolitik tersebut memberi kesan kepada Asia Timur.

Bagi perdagangan logam berharga lain, niaga hadapan perak menambah 0.26% kepada $ 16.545 per troy auns manakala platinum meraih keuntungan sebanyak 0.22% kepada $ 914.70 auns.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini