ECB telah mengekalkan kadar faedahnya tidak berubah pada 0.00% dan terus mengharapkan bahawa bacaan bakal kekal berada di tahap tersebut buat jangka masa yang lama.

Berdasarkan analisis ekonomi, KDNK meningkat sebanyak 0.7% pada suku tahun, pada suku keempat 2017, berikutan pertumbuhan yang sama pada suku sebelumnya. Hal ini menyebabkan purata kadar pertumbuhan tahunan berada pada 2.4% pada tahun 2017 – yang tertinggi sejak tahun 2007.

Penunjuk ekonomi terkini menyatakan bahawa pertumbuhan berkadar sederhana sejak awal tahun ini.Secara keseluruhan, pertumbuhan dijangka kekal kukuh dan menyeluruh. Langkah-langkah dasar monetari kami, yang telah memudahkan proses penghapusan, harus terus menopang permintaan dalam negeri. Penggunaan swasta disokong oleh keuntungan pekerjaan yang berterusan,yang sebahagian besarnya mencerminkan pembaharuan pasaran buruh yang lalu, dan dengan kekayaan isi rumah yang semakin meningkat.

Mario Draghi juga kelihatan memberi komen yang bernada hawkish dengen kenyataan bahawa, “Semua ahli Majlis Tertinggi melaporkan tentang keadaan negara mereka sendiri. Semua mengalami beberapa kesederhanaan dalam pertumbuhan atau kehilangan momentum”. 

Berikutan itu, EUR/ USD naik ke paras $ 1.21993.

Pelaburan perniagaan juga terus mengukuh di belakang keadaan pembiayaan yang sangat baik disokong oleh peningkatan keuntungan korporat dan permintaan yang kukuh. Pelaburan perumahan terus bertambah baik.

Inflasi HICP tahunan zon eropah juga meningkat kepada 1.3% pada Mac 2018, dari 1.1% pada bulan Februari disumbang oleh inflasi harga makanan yang lebih tinggi.

Langkah-langkah inflasi asas kekal rendah secara keseluruhan dan dijangka meningkat secara beransur-ansur dalam jangka sederhana, disokong oleh langkah-langkah dasar monetari, pengembangan ekonomi yang berterusan, penyerapan ekonomi yang merosot dan pertumbuhan upah yang meningkat.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini