Saham Asia dilaporkan jatuh pada hari Rabu berikutan kenaikan kadar hasil A.S. kepada 3% disusuli oleh amaran daripada syarikat A.S. terhadap kos yang lebih tinggi mendorong kebimbangan bahawa pertumbuhan pendapatan korporat mungkin akan meningkat tidak lama lagi.

Indeks MSCI meluas saham Asia Pasifik di luar Jepun susut 0.7% ke paras paling rendah dalam tempoh hampir tiga minggu setelah saham Taiwan berteknologi tinggi (TWII) mencecah paras terendah dalam tempoh dua bulan berikutan kebimbangan permintaan separuh konduktor.

Di samping itu, Nikkei Jepun juga menyusut sebanyak 0.7 % setelah Niaga hadapan S & P E-mini turun 0.2% manakala Saham Wall Street terganggu setelah S & P 500 (SPX) jatuh 1.34% rendah dalam tempoh dua setengah minggu.

Sekiranya saham jatuh ketika pendapatan korporat meningkat kepada 20% manakala ekonomi berkembang pada kadar 3%, pasaran bakal berada dalam situasi yang membimbangkan.

Peningkatan keuntungan dalam hasil Perbendaharaan A.S.bagaimanapun telah meningkatkan kebimbangan pasaran. Hasil 10 tahun, penanda aras bagi kos pinjaman global, telah dipacu lebih tinggi dengan gabungan kebimbangan terhadap inflasi, peningkatan hutang, dan peningkatan kos pinjaman Rizab Persekutuan.

Hasil Treasuries A.S. 10 tahun dilaporkan meningkat kepada 3%.

Pada asas matawang pula, Euro mencecah paras $ 1.2226 manakala Dolar didagangkan pada paras 108.87 yen setelah melonjak ke paras tertinggi 1/2 bulan di paras 109.20 yen pada hari Selasa.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini