Dolar A.S. berada pada paras hampir dua minggu tinggi pada hari Isnin setelah kenaikan hasil Perbendaharaan A.S. kepada 3% menyokong kenaikan dolar AS, manakala data campuran dari kaji selidik perniagaan zon euro gagal membantu matawang Euro mengembalikan momentumnya.

Berikutan itu, EUR/USD turun kepada $ 1.2253.

Peningkatan hasil Perbendaharaan selama 10 tahun, yang disebabkan oleh kebimbangan mengenai lebih banyak tekanan inflasi, peningkatan penerbitan hutang AS dan tanda-tanda pemulihan hubungan antara Amerika Syarikat dan China, meninggalkan jurang antara bon kerajaan AS dan Jerman pada 29 tahun tinggi.

Hal ini membantu meningkatkan dolar dengan ketara namun, ketika dolar meraih 0.2% berbanding euro kepada $ 1.22675, keuntungannya adalah terhad.

“Bagi trend menaik yang berterusan dalam dolar, pedagang perlu memberi fokus kepada kepastian politik dan kenaikan kadar,” kata Manuel Oliveri, ahli strategi FX di Credit Agricole, meramalkan bahawa kadar pertukaran matawang euro akan kekal berada dalam lingkungan baru-baru ini.

Penganalisis berkata bahawa pasaran memerlukan ketepatan mengenai kelajuan kitaran pengetatan monetari Bank Sentral Eropah (ECB) sebelum euro, sebelum keadaan pasaran matawangnya semakin meruncing.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini