Saham Eropah menyusut setelah mempamerkan prestasi yang menggalakkan pada minggu ini dengan kemerosotan harga komoditi sekaligus membolehkan saham perlombongan mengaut keuntungan meskipun data pendapatan yang kuat meningkatkan saham dalam Ericsson dan Telia.

Indeks PAN-Eropah STOXX 600 susut 0.2% namun kekal naik 0.5% pada minggu ini, menandakan keuntungan empat minggu berturut-turut setelah pasaran global pulih daripada ketidakstabilan pada suku pertama.

Kenyataan bernada dovish dari Gabenor Bank of England, Mark Carney melemahkan matawang pound, membantu indeks FTSE antarabangsa melonjak mengatasi keuntungan 0.5%.

Ericsson meraih keuntungan 14% sekaligus merekodkan keuntungan satu hari terbesar sejak Oktober 2008 setelah pembuat peralatan bergerak Sweden, melaporkan perolehan suku pertama dan margin kasar melebihi jangkaan pasaran berikutan penjimatan kos daripada pemotongan kerja.

Telia juga mempamerkan prestasi yang sangat baik setelah meraih keuntungan sehingga 7%, setelah kumpulan telekom Nordics mengumumkan pelan belian balik saham disertai dengan pendapatan teras suku pertama yang mengatasi jangkaan pasaran.

Indeks sumberdaya dasar, yang menjadi penanda aras stok perlombongan, turun 0.6%, namun tetap berada di trend menaik untuk mengakhiri minggu naik sekitar 4%.

 

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini