Saham Asia merosot setelah saham teknologi dilaporkan berada di bawah tekanan berkaitan dengan pendapatan. Perbendaharaan bagaimanapun kekal yang sebahagiannya didorong oleh kenaikan harga komoditi baru-baru ini.

Ekuiti di Hong Kong dan Australia mengalami volatiliti sementara saham Jepun melantun disebabkan oleh yen yang lemah.

Indeks MSCI Asia Pacific direkodkan merosot sebanyak 0.4% manakala Indeks Topix naik 0.3%. Hang Seng Hong Kong pula menambah 0.1% sementara Indeks Kospi turun 0.2%.
Indeks S & P / ASX 200 Australia bagaimanapun meningkat kurang daripada 0.05% disusuli oleh Niaga hadapan Indeks S & P 500 yang naik 0.1%.

Saham teknologi masih menjadi industri yang mencatatkan kerugian terbesar di rantau ini setelah Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. meningkatkan kebimbangan mengenai perkembangan telefon bimbit.

Di samping itu, bon Australia menjejaskan kerugian semalaman dalam pasaran hutang kerajaan dari U.K ke Jerman serta A.S., di mana hasil Perbendaharaan 10 tahun mencatat bacaan 2.90% sekaligus menyebabkan pengukuhan matawang dolar A.S..

Ketika pelabur membahaskan punca penurunan hutang berdaulat, pengukur pasaran bon menunjukkan peningkatan jangkaan bagi inflasi A.S. setelah peningkatan keuntungan dalam produk logam dari aluminium ke nikel baru-baru ini.

Pada masa yang sama, franc Swiss melemah melepasi 1.20 per euro buat pertama kalinya sejak bank pusat negara memberi kejutan terhadap pasaran pada Januari 2015 dengan keputusannya untuk menghapuskan cap pada matawang.

Pada asas dagangan matawang, pasangan EUR/USD turun ke paras $1.2337 manakala USD/JPY naik sebanyak 0.3% ke paras $107.65.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini