Harga emas didagangkan lebih rendah pada hari Jumaat berikutan kenaikan dolar A.S. yang disokong oleh perbendaharaan A.S. 10 tahun yang lebih tinggi.

Niaga hadapan emas bagi penghantaran pada bulan Jun di bahagian Comex New York Mercantile Exchange turun $ 3.3, bersamaan dengan 0.24% kepada $ 1,345.60 per troy auns.

Di samping itu, dolar mengukuh berbanding matawang utama lain setelah Indeks dolar A.S. yang mengukur kekuatan dolar AS berbanding sekumpulan enam matawang utama yang lain naik 0.07% kepada 89.70.

Peningkatan dolar disumbang oleh hasil Perbendaharaan 10 tahun yang lebih tinggi dengan kenaikan sehingga 2.9%.

Aset denominasi dolar seperti emas sangat sensitif terhadap pergerakan dolar dimana keuntungan dalam dolar menjadikan emas lebih mahal bagi pemegang matawang asing dan dengan itu mengurangkan permintaan terhadap logam berharga.

Ketika ketegangan geopolitik merosot, harga aset selamat seperti emas jatuh manakala Presiden A.S., Donald Trump, berkata bahawa beliau berharap sidang kemuncak dengan Korea Utara akan berjaya, dan beliau tidak membuat tuntutan baru mengenai perdagangan pada pertemuannya dengan Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe awal minggu ini.

Pada perdagangan logam berharga yang lain, niaga hadapan perak jatuh 0.28% kepada $ 17.190 per troy auns manakala platinum susut sebanyak 0.1% kepada $ 939.00 satu auns.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini