Harga minyak naik pada hari Khamis ke paras tertinggi dalam tempoh lebih daripada tiga tahun apabila inventori mentah A.S. merosot serta setelah pengeksport utama Arab Saudi menolak harga yang lebih tinggi dengan terus menahan bekalan.

Niaga hadapan minyak mentah Brent (LCOc1) naik setinggi $ 74.02 setong, terkuat sejak bulan November 2014 dan berada pada $ 73.87 setong setelah naik 39 sen, bersamaan dengan 0.5%.

Di samping itu, Niaga hadapan mentah West Texas Intermediate (WTI) A.S., (CLc1) menambah keuntungan sebanyak 28 sen, bersamaan dengan 0.4%, kepada $ 68.75 setong.

Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum (OPEC) dan negara yang terlibat dalam perjanjian pengurangan bekalan akan bertemu di Jeddah, Arab Saudi, pada 20 April. OPEC juga akan mengadakan pertemuan semula pada 22 Jun untuk mengkaji semula pasaran keluaran minyaknya.

OPEC dan pengeluar utama lain termasuk Rusia mula menahan pengeluaran pada tahun 2017 untuk mengekang bekalan berlebihan yang mengalami penurunan harga sejak 2014.

Pada masa yang sama, pengeksport minyak utama, Arab Saudi bakal terkesan berikutan kenaikan harga minyak mentah kepada $ 80 atau lebih $ 100 setong, yang dilihat sebagai tanda bahawa Riyadh tidak akan membuat perubahan kepada perjanjian pemotongan bekalan.

Di Amerika Syarikat, stok minyak mentah jatuh sebanyak 1.1 juta barel pada minggu ke 13 April, kepada 427.57 juta barel, menghampiri paras purata lima tahun sekitar 420 juta tong.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini