Harga matawang kripto memperoleh keuntungan pada hari Khamis setelah Cambridge Analytica, syarikat yang terlibat dengan skandal data Facebook baru-baru ini, merancang untuk membangunkan matawang digitalnya sendiri.

Bitcoin didagangkan pada $ 8,184.9 pada pertukaran Bitfinex setelah naik 2.8% disusuli oleh Ethereum, matawang kripto kedua terbesar di dunia oleh market cap, naik 4.9% ke paras $ 533.68 pada pertukaran Bitfinex.

Di samping itu, token XRP XRP / USD melonjak 8.5% lebih tinggi kepada $ 0.72665 pada pertukaran Poloniex sementara Litecoin menambah 4.6% kepada $ 141.3.

Cambridge Analytica menunggu peluang untuk membangunkan matawang digitalnya sendiri untuk menyimpan dan menjual data peribadi, menurut laporan pada hari Rabu, yang menambah bahawa syarikat tersebut berharap dapat menaikkan $ 30 juta melalui penawaran koin awal (ICO).

“Sebelum kontroversi Facebook yang melanda satu dunia, kami sedang membangunkan satu rangkaian teknologi untuk membantu individu mendapatkan semula data peribadi mereka dari entiti korporat dan mempunyai ketelusan dan kawalan penuh bagaimana data peribadi mereka digunakan,” kata seorang jurucakap syarikat tersebut.

“Kami sedang meneroka pelbagai pilihan untuk orang mengurus dan memantau data peribadi mereka, termasuk teknologi blockchain.”

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini