Data pembinaan rumah A.S. meningkat pada bulan Mac, menurut data yang dikeluarkan pada hari Selasa setelah sektor perumahan mula meningkat sebanyak 1.9% kepada kadar tahunan yang diselaraskan secara bermusim kepada 1.319 juta unit pada bulan lalu, kata Jabatan Perdagangan.

Pasaran telah menjangkakan peningkatan sektor perumahan kepada 1.27 juta unit pada bulan lalu.

Di samping itu, data permit bangunan dilaporkan meningkat sebanyak 2.5% kepada 1.354 juta unit pada bulan Mac, mengatasi jangkaan bacaan 1.330 juta unit serta 1.321 juta unit pada bulan sebelumnya.

Pada masa yang sama, pengeluaran perindustrian A.S. juga meningkat sebanyak 0.5% pada bulan Mac setelah memperolehi 1.0% pada bulan Februari sekaligus mengatasi jangkaan pasaran yang mensasarkan bacaan 0.3%.

Menyokong pertumbuhan tersebut, pengeluaran pembuatan meningkat 0.1% pada bulan Mac, sejajar dengan jangkaan disusuli oleh output pembuatan yang naik 1.5% pada bulan Februari, disemak semula daripada keuntungan awal 1.3%.

Laporan tersebut juga menunjukkan bahawa kadar penggunaan kapasiti, penanda aras penggunaan sumber oleh firma, meningkat kepada 78.0% pada bulan Mac, berada sedikit di atas jangkaan pasaran yang mensasarkan 77.9% serta daripada bacaan bulan sebelumnya sebanyak 77.7%.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini