Bank pusat Australia melihat peluang untuk menaikkan kadar faedah pada bulan ini berikutan inflasi yang kekal di bawah sasaran dan berkemungkinan kekal lemah dalam menghadapi pertumbuhan gaji perlahan.

Minit mesyuarat Rizab Bank Rizab Australia (RBA) pada bulan April menunjukkan bahawa Ahli Lembaga bersetuju untuk mengambil langkah seterusnya dalam kadar yang lebih cenderung untuk dinaikkan daripada turun, dengan kenyataan bahawa momentum ekonomi adalah bertepatan seperti yang dijangkakan.

Keputusan terakhir yang diambil oleh RBA adalah penurunan kepada 1.5% pada bulan Ogos 2016, dan pertaruhan pasaran kewangan masih mantap serta dijangka dapat bertahan sehingga tahun 2019.

Di samping itu, pertumbuhan gaji dan inflasi yang rendah telah mengurangkan jangkaan bagi beberapa tahun dan memperlihatkan sedikit tanda pemanasan tidak lama lagi.
Memetik kenyataan minit mesyuarat RBA, Ahli Lembaga menyatakan bahawa “Pertumbuhan kos buruh yang rendah dalam kombinasi dengan persaingan yang kuat dalam sektor runcit mencadangkan bahawa inflasi bakal kekal rendah bagi sementara waktu”.

Bank tersebut telah mengatakan perkara yang sama pada tahun lalu, yang menggariskan kekurangan penambahbaikan.

Pada masa yang sama, terdapat juga notis berhati-hati di dalam jangkaan masa depan Ahli Lembaga, dengan menyatakan bahawa ekonomi kelihatan cenderung mencatat pertumbuhan yang lebih pantas pada tahun 2018 setelah keputusan 2.4% yang agak mengecewakan pada tahun lalu.

Secara amnya, pasaran buruh kekal kukuh dengan pekerjaan berkembang sejak tahun lalu disokong oleh isyarat utama lain yang menunjukkan peningkatan selanjutnya.

Namun, pengangguran telah dilaporkan kekal tinggi dengan 5.5% yang menjadi faktor ketidakstabilan pertumbuhan upah.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini