Presiden Donald Trump menuduh China dan Rusia menjatuhkan nilai matawang mereka, bercanggahan daripada pandangan pentadbirannya sendiri bahawa tidak ada rakan dagangan utamanya yang menjadi pemanipulasi matawang.

Trump menulis di Twitternya dengan mengatakan bahawa China dan Rusia sedang bermain permainan penurunan nilai matawang ketika Federal Reserve menaikkan kadarnya.

Komennya bertentangan dengan laporan semi-tahunan Jabatan Perbendaharaan pada hari Jumaat yang menahan penamaan mana-mana negara sebagai manipulator matawang berdasarkan kriteria tertentu.

Jurucakap Jabatan Perbendaharaan bagaimanapun telah merujuk soalan tersebut ke White House. 

Kenyataan tersebut meningkatkan ketegangan perdagangan di antara A.S. dan China serta menarik kritikan pantas dari Rusia, yang mana White House telah mengenakan sekatan  dengan Syria.

Trump telah berulang kali mengecam Beijing kerana gagal mengurangkan lebihan perdagangannya dan membuka pasarannya kepada pelaburan Amerika. Yuan China, bagaimanapun, telah memperoleh kira-kira 10% berbanding dolar dalam tempoh 12 bulan yang lalu, mencapai tahap tertinggi sejak Ogos 2015.

Ruble telah melemah lebih daripada 9% berbanding dolar pada tahun lalu, dengan kebanyakan penurunan adalah disebabkan oleh pengenalan sekatan A.S. ke atas puluhan ahli perniagaan, syarikat dan sekutu utama Presiden Vladimir Putin.

Laporan matawang asing Treasury pada hari Jumaat mengkritik kegagalan China untuk memperbaiki ketidakseimbangan perdagangannya dengan Amerika dan mengatakan arah yang bertentangan dengan pasaran ekonomi China memberikan risiko terhadap pertumbuhan global.

Di samping itu, China telah menilai impak susut nilai yuan secara beransur-ansur ketika para pemimpin negara menimbang pilihan mereka dalam ketegangan perdagangan dengan A.S..

Yuan yang lemah menjadikan import dari China ke AS adalah lebih murah sekaligus memacu defisit perdagangan Amerika. Presiden telah berkali-kali mengadu mengenai kekurangan perdagangan A.S. dengan China, yang mencapai $ 337 bilion dalam barangan dan perkhidmatan pada tahun lalu.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini