Saham Eropah kekal tinggi di paras 4 minggu pada hari Isnin apabila para pelabur menjangkakan bahawa tidak akan ada peningkatan sentimen risiko di Syria yang diterajui A.S. pada hujung minggu ini.

Indeks PAN-regional STOXX 600 direkodkan turun 0.05% sementara penanda aras Eropah lain juga sedikit berubah. Euronext berkata bahawa paras harga bagi CAC dan indeks yang lain adalah tidak tersedia berikutan alasan teknikal.

“Operasi pada hari Sabtu … merupakan satu operasi yang terhad, dan bertujuan untuk menjadi salah satu yang dikatakan oleh Presiden Trump sebagai ‘misi yang berjaya’. Majoriti bimbang bahawa serangan tersebut mungkin akan membawa kepada konfrontasi yang lebih luas, namun serangan yang dilakukan tidak cukup kuat untuk membawa Pembalasan Rusia, “kata Hussein Sayed, Ketua Strategi Pasaran di FXTM.

Pada masa yang sama, pelabur mengambil langkah berjaga-jaga berikutan ketegangan antara kuasa Barat dan Rusia masih meruncing.

Dari segi korporat pula, saham dalam WPP jatuh sebanyak 2.3% setelah ketua eksekutif dan pengasas Martin Sorrell meletak jawatan, meninggalkan kumpulan tersebut tanpa eksekutif pada saat kumpulan tersebut mengalami perubahan besar dalam industri.

Prestasi terbaik STOXX dipamerkan oleh Whitbread yang naik 6.3% setelah pelabur aktivis A.S., Elliott Management berkata ia kini memegang kepentingan terbesar dalam operator kedai kopi.

Di samping itu, Perisian AG juga merupakan peneraju utama penurunan, setelah dilaporkan menyusut sebanyak 4.2%. Pedagang berkata bahawa kejatuhan tersebut disebabkan oleh pendapatan suku tahunan yang lemah berbanding jangkaan di perniagaan Platform Perniagaan Digitalnya.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini