Harga minyak dilaporkan kekal stabil berikutan ketegangan berterusan terhadap Syria dan pengetatan bekalan minyak dunia.

Niaga hadapan minyak mentah WTI bagi penghantaran pada bulan Mei didagangkan pada paras $ 66.86 setong setelah turun 0.31% disusuli oleh Niaga hadapan minyak mentah Brent bagi penghantaran pada bulan Jun yang didagangkan pada $ 71.81 setong setelah turun sebanyak 0.29% di London.

Harga minyak melonjak pada hari sebelumnya berikutan ancaman tindakan ketenteraan A.S. di Syria, mencapai tahap tertinggi sejak akhir tahun 2014. Keuntungan yang diperolehi pada hari Rabu kekal pada hari Khamis dan berada di paras tertinggi tiga tahun.

Ketegangan geopolitik meningkat pada awal minggu ini setelah Arab Saudi berkata bahawa pasukan pertahanan udaranya memintas tiga peluru berpandu balistik yang ditembusi di Riyadh dan bandar-bandar lain serta pengisytiharan Presiden AS Donald Trump terhadap tindakan ketenteraan terhadap Syria.

Beliau juga mengkritik Rusia yang menyokong Presiden Syria Bashar al-Assad setelah disyaki menggunakan serangan kimia terhadap pemberontak. Kebimbangan mengenai konflik langsung terhadap Syria juga telah meningkatkan persaingan antara Arab Saudi dan Iran.

Hal tersebut telah menimbulkan kebimbangan mengenai pengetatan bekalan minyak. Meskipun Syria bukan pengeluar minyak utama, Timur Tengah yang lebih luas adalah pengeksport minyak mentah yang paling penting di dunia dan ketegangan di rantau ini cenderung memberi kesan terhadap pasaran minyak dunia.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini