Presiden A.S. Donald Trump mengeluarkan amaran kepada Rusia pada hari Rabu mengenai tindakan ketenteraan di Syria terhadap serangan gas yang disyaki, mengisytiharkan bahawa peluru berpandu bakal dilancarkan serta mengkritik Moscow yang menyebelahi Presiden Syria, Bashar al-Assad.

White House bagaimanapun menolak cadangan bahawa Trump telah menyiarkan rancangannya untuk serangan ketenteraan melalui Twitter, mengatakan bahawa beliau tidak menetapkan jadual serangan tersebut dan semua pilihan masih berada dikaji.

Tweet Trump tersebut bertindak balas kepada amaran dari Rusia bahawa mana-mana peluru berpandu A.S. yang dilepaskan di Syria yang menyebabkan serangan maut pada hari Sabtu di daerah pemberontak Douma berhampiran Damaskus akan ditembak jatuh.

Komen beliau menimbulkan konflik secara langsung ke atas Syria buat kali pertama di antara kedua-dua kuasa dunia yang berpihak secara bertentangan dalam perang saudara yang berusia tujuh tahun, telah menimbulkan ketidakstabilan di seluruh Timur Tengah.

“Rusia berjanji untuk menembak semua peluru berpandu yang dilepaskan di Syria. Bersiaplah Rusia, kerana mereka akan datang, dengan kemas, baru dan ‘pintar!’, “Tulis Trump di Twitter.

“Kalian tidak sepatutnya menjadi rakan kongsi dengan Pembunuh Gas Haiwan yang membunuh rakyatnya dan menikmatinya!” Trump menulis, merujuk kepada persekutuan Moscow dengan Assad.

Sebagai tindak balas, kementerian luar negeri Rusia berkata: “Peluru berpandu pintar harus terbang ke arah pengganas, bukan terhadap kerajaan yang sah”.

Damsyik dan Moscow bagaimanapun menafikan sebarang tanggungjawab dan mengatakan bahawa kejadian itu palsu.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini