Saham Asia merosot apabila para pelabur ditekan oleh isyarat terkini daripada Rizab Persekutuan mengenai prospek dasar monetari, ketegangan di Timur Tengah dan situasi politik A.S. yang tidak seimbang.

Penanda aras ekuiti direkodkan berada pada paras yang lebih rendah di Jepun, China dan Hong Kong, manakala pasaran minyak dan emas kekal pada hari Rabu. Indeks S & P 500 berundur daripada pasaran berikutan komen provokatif oleh Presiden Donald Trump mengenai Rusia dan amarannya mengenai persiapan untuk menyerang Syria.

Indeks Topix Jepun jatuh 0.4% disusuli oleh Indeks S & P / ASX 200 Australia yang jatuh sebanyak 0.4%.

Indeks Hang Seng Hong Kong pula direkodkan berubah-ubah manakala Indeks Komposit Shanghai susut 0.6% disertai oleh Indeks MSCI Asia Pacific yang turun 0.5%.

Pada masa yang sama, dolar Hong Kong jatuh ke paras rendah buat pertama kalinya sejak tahun 2005 berikutan potensi campur tangan oleh pihak berkuasa monetari bandar yang menjadi fokus utama.

Geopolitik dan minit mesyuarat dasar The Fed bulan lalu mengatasi bacaan terkini harga pengguna A.S.. Unjuran inflasi utama dipercepat ke paras tertinggi dalam tempoh setahun.

Berdasarkan asas matawang pula,  matawang Rusia merosot ke paras rendah 16 bulan serta Kementerian Kewangan negara membatalkan lelongan bon mingguan buat kali pertama sejak 2015 apabila konflik Syria menambah tekanan daripada sekatan A.S. baru-baru ini.

 

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini