CEO Facebook Inc., Mark Zuckerberg memohon maaf, mempertahankan syarikatnya  semasa kesaksian kongres pertamanya. Ulasan awal mengenai usahanya untuk memulihkan kepercayaan terhadap penggubal undang-undang dan orang ramai kebanyakannya bernada positif.

Semasa di kongres, beliau mengeluarkan kenyataan bahawa “Ia adalah kesilapan saya, dan saya minta maaf,” terhadap penggubal undang-undang individu di atas pendapat sidang jawatankuasa Senat A.S..

Ketua Pegawai Eksekutif berusia 33 tahun itu kelihatan mengelak beberapa soalan termasuk salah satu mengenai undang-undang privasi pengguna Eropah yang perlu digubal di A.S. Beliau juga menjawab dengan jelas kepada kebanyakan soalan yang diajukan bahkan mendapat sedikit reaksi positif, namun tidak semua ahli parlimen yakin.

Di samping itu, Zuckerberg mengatakan bahawa beliau secara peribadinya bertanggungjawab terhadap kekurangan perlindungan Facebook, bukan hanya dari kebocoran data pengguna kepada perunding politik Cambridge Analytica, malahan campur tangan Rusia pada pilihan raya presiden A.S. 2016.

Berikutan kenyataan beliau di Kongres tersebut, saham Facebook Inc. melonjak daripada paras 157.05 kepada 165.03.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini