Pasaran minyak dilaporkan mengukuh pada hari Selasa setelah Brent meningkat di atas paras $ 69 setong dengan harapan bahawa ketegangan perdagangan antara Amerika Syarikat dan China, dua pengguna minyak mentah dunia terbesar, dapat dipulihkan tanpa merugikan ekonomi global.

Niaga hadapan minyak mentah Brent berada pada paras $ 69.04 setong setelah naik 39 sen, bersamaan dengan 0.6% manakala niaga hadapan minyak mentah West Texas Intermediate A.S. berada pada paras $ 63.81 setong setelah naik 39 sen, juga bersamaan dengan 0.6%.

Pada masa yang sama, kenaikan harga minyak mentah disebabkan oleh jangkaan pemulihan ketegangan perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China, kata Sukrit Vijayakar, pengarah perundingan tenaga Trifecta.

Kebimbangan mengenai perselisihan perdagangan yang berlarutan di antara dua ekonomi terbesar di dunia telah mengakibatkan ketidakseimbangan bekalan dan permintaan pasaran minyak global.

Secara keseluruhannya, pasaran minyak telah disokong oleh pemotongan permintaan yang diketuai oleh Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC).

Namun, pengeluaran minyak mentah A.S. yang melonjak sejak pertengahan tahun 2016 sehingga mencecah 10.46 juta tong sehari, mengancam untuk melemahkan usaha OPEC terhadap pengetatan pasaran dan pengawalan harga.

Amerika Syarikat telah mengatasi Arab Saudi sebagai pengeluar minyak mentah kedua terbesar di dunia pada tahun lalu setelah gagal mengatasi Rusia yang mengepam keluaran pada hampir 11 juta barel.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini