Perbelanjaan isi rumah Jepun mempamerkan junaman tahunan terbesar dalam tempoh hampir setahun pada bulan Februari setelah upah inflasi yang diselaraskan terus menyusut.

Pergerakan berkadar perlahan dalam penggunaan akan menambah kerunsingan para penggubal dasar Jepun setelah kebimbangan terhadap perang perdagangan yang mampu menjejaskan ekonomi yang bergantung kepada eksport.

Perbelanjaan isi rumah turun 0.9% pada bulan Februari berbanding tahun sebelumnya setelah mengalami kenaikan 1.9% pada bulan Januari, yang merupakan peningkatan terbesar sejak kejatuhan 1.4% pada April tahun lepas.

Data berasingan pula melaporkan penurunan upah bagi tempoh 3 bulan berturut-turut pada bulan Februari, mengukuhkan pandangan bahawa sasaran sasaran inflasi 2% Bank of Japan akan kekal sebagai matlamat utama.

Secara keseluruhannya, ekonomi Jepun melonjak 1.6% secara tahunan pada suku Oktober-Disember, menandakan keuntungan bagi setiap suku yang disokong oleh permintaan global dan perbelanjaan modal yang menggalakkan.

 

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini