Harga Bitcoin meningkat pada hari Jumaat meskipun laporan bahawa Reserve Bank of India (RBI) secara rasminya telah mengarahkan semua entiti yang dikawal selia untuk mengelakkan daripada menyediakan perkhidmatan kepada semua perniagaan yang terlibat di dalam pasaran matawang digital.

Bitcoin didagangkan pada $ 6,768.3 di pertukaran Bitfinex dengan kenaikan 2.3%.

Manakala Ethereum, matawang kripto kedua terbesar di dunia oleh marketcap, melonjak 2.9% pada $ 379.58 pada pertukaran Bitfinex.

Peningkatan tersebut disusuli oleh Token XRP Ripple yang naik 1.8% kepada $ 0.48819 pada pertukaran Poloniex disertai oleh Litecoin juga melonjak 3.7% kepada $ 118.62

Dalam siaran akhbar rasmi, RBI memetik beberapa tuntutan bahawa kriptografi adalah alat yang berpotensi untuk melakukan jenayah dan mereka yang ingin melemahkan integriti pasaran.

“Bank Rizab telah berulang kali memberi amaran kepada pengguna, pemegang dan peniaga matawang kripto, termasuk Bitcoin, mengenai pelbagai risiko yang berkaitan dengan menangani matawang digital.
Berdasarkan risiko yang telah disenaraikan, RBI memutuskan dengan serta-merta, entiti yang dikawal selia oleh RBI tidak akan berurusan atau menyediakan perkhidmatan kepada mana-mana entiti individu atau perniagaan yang berurusan dengan atau menyelesaikan VC. Entiti yang dikawal selia yang telah menyediakan perkhidmatan sedemikian hendaklah keluar dari hubungan dalam masa yang ditetapkan. Pekeliling dalam hal ini dikeluarkan secara berasingan “, kata RBI.

Walau bagaimanapun, RBI mengakui teknologi matawang digital mempunyai potensi untuk meningkatkan kecekapan sistem kewangan secara keseluruhan.

 

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini