Pertumbuhan sektor perkhidmatan China dilaporkan merosot ke paras terendah dalam tempoh empat bulan pada bulan Mac setelah perniagaan dan pekerjaan baru meningkat pada kadar yang lebih perlahan.

Indeks pembelian pengurus Caixin / Markit (PMI) menyusut kepada 52.3 pada bulan Mac, daripada bacaan 54.2 pada bulan Februari, menjadikannya rekod paling lemah sejak November.

Hasil tinjauan Caixin pada hari Isnin menunjukkan bahawa aktiviti dalam sektor perkilangan berkembang pada kadar paling lambat dalam tempoh empat bulan.

Di samping itu, perkhidmatan PMI Caixin, yang cenderung memberi tumpuan kepada firma-firma yang lebih kecil, melaporkan bahawa pertumbuhan dalam perniagaan baru merosot kepada paras terendah dalam tempoh lima bulan pada bulan Mac manakala pekerjaan baru meningkat pada kadar paling perlahan dalam tempoh 19 bulan.

Pada masa yang sama, individu yang mencari pekerjaan meningkat berbanding pekerjaan mengakibatkan kejatuhan purata gaji bulanan buat kali pertama sejak suku kedua 2017, kepada 7,629 yuan, bersamaan dengan $ 1,213,  menyusut sebanyak 2.1% berbanding suku sebelumnya.

Meskipun begitu, inflasi harga input menurun bagi dua bulan berturut-turut sehingga empat bulan rendah manakala firma menaikkan harga mereka pada kadar yang lebih cepat berbanding bulan sebelumnya sekaligus mengaut keuntungan yang lebih tinggi.

PMI komposit Caixin yang meliputi kedua-dua sektor perkilangan dan perkhidmatan menunjukkan momentum pertumbuhan yang lebih rendah setelah jatuh ke paras terendah dalam tempoh empat bulan sebanyak 51.8 pada bulan Mac, berbanding bulan sebelumnya 53.3.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini