Harga minyak dilaporkan jatuh pada pagi Rabu di sesi Asia berikutan peningkatan pengeluaran oleh Rusia dan jangkaan bahawa Arab Saudi bakal mengurangkan harga minyak mentah yang dihantar ke Asia.

Minyak mentah WTI bagi penghantaran pada bulan Mei didagangkan pada $ 63.34 setong setelah turun 0.27% manakala Kontrak Minyak Brent bagi penghantaran pada bulan Jun yang didagangkan di London, turun 0.32% kepada $ 67.90 setong.

Di samping itu, terdapat spekulasi bahawa Arab Saudi bakal memotong harga bagi semua gred minyak mentah yang dijual kepada Asia pada bulan Mei yang menandakan harga lebih rendah bagi minyak mentah Dubai Timur.

Peningkatan bekalan juga merupakan salah satu tekanan yang diberikan ke atas pasaran minyak dunia. Meskipun perjanjian pemotongan pengeluaran dengan Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) telah dilaksanakan, pengeluar utama, Rusia mengepam 10.97 juta tong sehari minyak mentah pada bulan Mac, meningkat daripada 10.95 juta tong sehari pada Februari.

Pada masa yang sama, ketegangan antara A.S. dan Iran menyokong pasaran minyak setelah Presiden A.S. Donald Trump mengancam untuk mengeluarkan perjanjian nuklear antarabangsa 2015 dengan Tehran setelah eksport minyak Iran meningkat.

Selain itu, China juga mengambil langkah pertama untuk membayar minyak mentah yang diimport dalam yuan dan bukannya dolar A.S..

Sebagai pengimport minyak mentah dan pengguna tenaga terbesar dunia, permintaan minyak China merupakan penentu utama harga minyak dunia.

Sementara di Asia, Kontrak Hadapan WTI Minyak Mentah Shanghai bagi penghantaran pada bulan September susut 0.76% kepada 402.40 yuan, bersamaan dengan $ 63.95 setong.

Niaga hadapan minyak dijangka memberi China kuasa yang lebih besar dalam harga minyak mentah yang dijual ke Asia, serta menyediakan penanda aras harga global ketiga bersama Brent dan WTI.

TINGGALKAN JAWAPAN

Sila hantar komen anda!
Sila masukkan nama anda disini